Пиріжок - це маленький пиріг, що випікається з дріжджового або листкового тіста. Начинка в пиріжка може бути, як солодкою, так і солоною. Пиріжки бувають самої різної форми, вони смачні і в гарячому, і в теплому вигляді, їх подають до бульйону, кави або чаю, вони підходять в якості закуски або в проміжках між стравами. Їх зручно брати з собою в дорогу, на роботу або на пікнік. Сучасні господині все частіше готують пиріжки з покупного листкового тіста, але особливо смачні і повітряні вони виходять з листкового тіста, приготованого в домашніх умовах за запропонованим тут рецептом. В якості начинки замість шинки за бажанням можна використовувати відварене м'ясо або варену ковбасу, а також додавати скибочки сиру.
Вино вилити в каструлю, додати масло, 120 мл. води і жир. Поставити на вогонь, повільно нагрівати, поки жир не розтопиться.
Не доводячи суміш до кипіння прибрати з вогню, додати в каструлю просіяне борошно і дрібку солі, перемішати.
Отримане тісто викласти на присипаний борошном стіл, замісити тісто до м'якості й еластичності. Скачати тісто в кулю, накрити зверху рушником, залишити на 2 години.
Після, викласти на стіл тісто, розкачати до товщини 3 мм. Вирізати кружечки. Шинку дрібно нарізати. На одну половину кожного кружечка покласти шинку, накрити зверху другою половинкою кружечка, защипнути краї і надати форму півмісяця.
Розігріти олію в сковороді до температури 180-190°C, викласти порціями пиріжки в киплячу олію, смажити протягом 6-8 хвилин, до золотисто-коричневого кольору. Перекласти готові пиріжки на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир, після, перекласти на тарілку.