Чому білоруські деруни з м'ясною начинкою називаються саме "чаклунами" нам довідатись не вдалося, проте ми точно знаємо, що довго "чаклувати" над цією стравою вам не доведеться. Додати фарш в ці картопляні коржі зовсім не важко - ніякої особливої вправності тут не потрібно. Найголовніше - підсмажити їх до золотистої скоринки і приємного хрускоту. В інших країнах, наприклад, у Польщі, чаклуни - це прозорі пельмені (точніше, прозоре у них тісто). Але сьогодні ми пропонуємо вам зробити саме білоруську страву, яка наситить вас і ваших рідних. Чаклуни можна і навіть потрібно подавати зі сметаною і легким овочевим салатом.
Картоплю очистіть і натріть на дрібній терці. Трохи відіжміть її, якщо виділилося багато соку, щоб тісто не вийшло занадто водянистим.
Викладіть цю масу у глибоку миску, туди ж додайте борошно, сіль, перець, яйця. Все добре перемішайте.
Цибулю дрібно поріжте і з'єднайте з фаршем. Влийте в нього трохи води для соковитості, посоліть і поперчіть, перемішайте.
У сковороді розігрійте олію. Столовою ложкою викладіть в розігріту олію частину картопляної маси у вигляді тонких оладок.
Потім з фаршу сформуйте невеликі коржики і викладіть їх зверху на картоплю.
На кожний м'ясний корж викладіть столовою ложкою ще трохи картопляної маси, так щоб вона закрила фарш з обох боків.
Коли деруни обсмажаться з одного боку до рум'яної скоринки, переверніть їх, накрийте сковороду кришкою, зменшіть вогонь і доведіть до готовності. Це займе ще приблизно 5-6 хвилин.
Подібним чином обсмажте всі деруни. Подавайте їх гарячими, можна разом зі сметаною.