Печена картопля "Гассель" - традиційна страва шведської кухні, до того ж страва святкова. Треба відзначити, що варіантів її приготування декілька: в розрізи картоплі закладають шматочки курячого філе або просто посипають тертим сиром, не закладаючи начинку, але тоді активно користуються спеціями і прянощами. "Гассель" може служити не тільки самостійною стравою, а й гарніром. У нашому варіанті в розрізи на картоплі додають часник, розмарин і вершкове масло. Завдяки положенному на картоплю сиру, вийдуть апетитні запечені скоринки. Подавати на стіл "Гассель" потрібно гарячим, посипавши зеленню.
Картоплю, часник вимити і очистити. З картоплі зрізати невеликий шматочок з одного краю, так, щоб картоплю можна було поставити горизонтально.
По всій довжині картоплі ножем зробити надрізи, не дорізаючи до краю 2 см.
Часник розрізати на чотири половинки, вставити між розрізаними частинами картоплі.
Посипати зверху розмарином і помістити його між часточками картоплі. Посолити, поперчити.
Масло нарізати частинами, розмістити між часточками картоплі.
Поставити картоплю у форму для запікання, змащену олією. Зверху на кожну картоплину покласти по скибочці сиру.
Запікати в попередньо розігрітій до 200°C духовці 40 хвилин. Посипати петрушкою.